Az utolsó vizimolnárok Erdély

Eltűnő-kultúrák-nyomában

     Az utolsó vízi molnárok  

Talán Európa utolsó vízi molnárjai dolgoznak Kisbaconban, Benedek Elek, a híres mesemondó szülőfalujában. Székelyföld Erdővidéknek nevezett kistáján, a Barót-patak mentén álló az 1714-ben épített, csendesen duruzsoló öreg malom még ma is működik. Úgy tudni ez az öreg kontinens utolsó üzemszerűen működő vízimalma.
Nem múzeum, hanem megélhetés, munkahely a Keresztes testvéreknek. Egykoron kilenc gazda alapította malmot meglátogatta Károly herceg, a brit trónörökös, ma III. Károly néven az Egyesült Királyság trónján ül, akinek nem messze van birtoka, de jártak itt fiai is barátaikkal.
Manapság kevés az őrölnivaló, de a gazda büszkén mondja, rendszeresen hoznak a fővárosból gabonát egy biotársaság tagjai, akik az ő lisztjüket fogyasztják. A molnár vámja 12%, éhenhaláshoz sok, megélhetéshez meg bizony soványka. Így más munka után is kell nézni.
Zakatol a malom, őrli a gabonát, ki tudja még meddig? Aki arra jár, nézze meg, egy kihaló mesterség utolsó tagjaival találkozhat. Szívesen fogadják és lelkesen mesélnek a szerkezetről, a vízi molnár szakmájáról.
Vezetek ide fotóworkshopot.